Kilka pomysłów na urządzenie kuchni z głową
Kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem a całym domu, to tu koncentruje się życie domowe. Najchętniej przebywamy w kuchni, spędzamy w niej też najwięcej czasu. Wspólne posiłki to jedno, poza tym kuchnia zawsze ma niepowtarzalny klimat i zachęca do tego by usiąść, zrobić herbatkę i pogawędzić. Zgromadzenie na stosunkowo niewielkiej powierzchni mnóstwa przedmiotów musi być powiązane z racjonalnością.
Meble kuchenne
Do urządzania kuchni trzeba podejść z głową. Najpierw zastanówmy się, czy chcemy postawić w kuchni stół, czy możemy sobie pozwolić jedynie na blat kuchenny. Jeśli stół, to czy składamy czy niewielki, ale tradycyjny. Można blat stołu wykonać z tego samego materiału co blat ciągu kuchennego. Będzie harmonijnie i praktycznie. A teraz rozmieszczenie szafek. Te wiszące powinny być umieszczone na takiej wysokości, aby sięgając na najwyższą półkę nie trzeba było wchodzić po drabinie. Inaczej postawimy coś na górze i nie sięgniemy po to najwcześniej za rok, albo i później, robiąc generalne porządki. A nie o to chyba chodzi, na niewielkiej przestrzeni.
Praktyczna kuchnia
Jest kilka zasad ergonomicznego urządzania kuchni. Wszystko z czego często korzystamy powinno być pod ręką. Rzeczy przechowywane w szafkach wiszących mają być ustawiane według kryterium używalności, to znaczy na przykład herbata i kawa na wysokości wzroku, przyprawy konieczne do gotowania. Kubki powinny wisieć w taki sposób, aby były łatwo dostępne. Urządzenia kuchenne jak zlew, kuchenka, lodówka powinny być zlokalizowane tak by czynności niezbędne do przygotowania posiłku były wykonywane w odpowiedniej kolejności. Dodatkowym istotnym elementem w kuchni jest miejsce do przechowywania naczyń, talerzy, sztućców, garnków. Najlepiej trzymać garnki w szafkach stojących, ze względu na ciężar i objętość, a talerze – w wiszących. Bardziej reprezentacyjne mogą stać w szafkach z oszkloną witryną. No i zabudowa. Warto chować wszystko w jednolitej zabudowie, wtedy nasza kuchnia będzie zawsze elegancka i zadbana.