6 czerwca 2021

Funkcjonalna kuchnia – mała, ale za to zgrabna

Funkcjonalne urządzenie kuchni to bardzo istotny element ogólnej aranżacji mieszkania. Zgromadzenie na małej powierzchni mnóstwa przedmiotów musi być powiązane z racjonalnością. Inaczej się nie da, albo będziemy przemierzać kilometry podczas przygotowywania posiłków, nie mówiąc o tym, że trudno będzie cokolwiek znaleźć lub sięgnąć. Jest kilka zasad ergonomicznego urządzania kuchni. Małej czy dużej. Wszystko z czego często korzystamy powinno być pod ręką.

Od czego zacząć urządzanie funkcjonalnej kuchni?

Trzeba zacząć od tego, że szafki wiszące powinny być na umieszczone na takiej wysokości, aby można było dosięgnąć do górnej półki. Co najwyżej wspinając się na palce. Rzeczy przechowywane w szafkach wiszących mają być ustawiane według kryterium używalności, to znaczy na przykład herbata i kawa na wysokości wzroku, talerzyki deserowe do ciasta, mogą być nieco wyżej, ponieważ nie jemy ciasta tak często, jak pijemy herbatę czy kawę.

Urządzenia kuchenne jak zlew, kuchenka, lodówka powinny być zlokalizowane tak by czynności niezbędne do przygotowania posiłku były wykonywane w odpowiedniej kolejności. Możemy wyróżnić następujące sfery:

  • przechowywanie produktów (lodówka, spiżarnia),
  • przygotowanie produktów do dalszej obróbki (w tym mycie, obieranie, krojenie),
  • obróbka cieplna (gotowanie, smażenie, pieczenie),
  • zmywanie naczyń.

Ważne też jest miejsce do spożywania posiłków. Zależnie od wielkości kuchni, może to być stół lub blat przyścienny.

urzadząnie funkcjonalnej kuchni

Gdzie trzymać naczynia i garnki?

Dodatkowym istotnym elementem w kuchni jest miejsce do przechowywania naczyń, talerzy, sztućców, garnków. Najlepiej trzymać garnki w szafkach stojących, ze względu na ciężar i objętość, a talerze – w wiszących. Bardziej reprezentacyjne mogą stać w szafkach z oszkloną witryną. Kubki powinny znajdować się zawsze pod ręką.

Dobrym rozwiązaniem będą w tym przypadku stojaki lub haczyki pod szafkami. Kubki będą przy okazji pełniły rolę dekoracyjną. Warto pamiętać, że ważne jest rozmieszczenie szafek na odpowiedniej wysokości. Ciekawym rozwiązaniem są duże zabudowane szafy (słupki) z wewnętrznym wyposażeniem. Dzięki nim lepiej możemy wykorzystać powierzchnię do przechowywania.

UDOSTĘPNIJ:
Porady 0 komentarzy do “Funkcjonalna kuchnia – mała, ale za to zgrabna”
Radosna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *